Painonpudotukseen liittyy monia uskomuksia, joiden vuoksi kilojen karistaminen usein epäonnistuu.

Artikkelikuva

Laihduttajan tyypillisin virhe on syödä liian vähän tai sortua ihmedieetteihin. Kuva: Colourbox

”Mahamakkara ällöttää! Kaalikeittodieetillä se lähtee nopeasti.”
 

Ihmedieetit, joilla syödään yksipuolisesti ja sinnitellään pienessä nälässä, ovat varmin tapa saada laihdutus epäonnistumaan. Tiukka nälkäkuuri voi laihduttaa hetkellisesti, mutta sen jälkeen tekee varmasti mieli ahmia tuplasti enemmän.

Mitä useammin kokeilet epämukavia ihmedieettejä, sitä useammin sorrut syöpöttelemään, ja ajan mittaan paino vain nousee.

”Laihdun, kun syön vain tosi pieniä ja kevyitä annoksia.”

Laihduttajan tyypillisin virhe on syödä liian vähän. Niukalla ravinnolla eläminen voi onnistua lounaaseen asti, mutta iltapäivällä vatsa kurnii jo. Viimeistään illalla on sudennälkä. Nälkä on vähän kuin hengittäminen: voit pidätellä jonkin aikaa, mutta sen jälkeen on pakko haukkoa henkeä.

On fysiologinen juttu, että laihduttajankin pitää syödä kunnolla. Jos et saa tarpeeksi kaloreita, keho menee säästöliekille ja alkaa jarruttaa laihtumista. Läskin sijaan lähtee lihasta.

”Koska laihdutan, en saa missään nimessä syödä herkkuja.”

Herkut eivät haittaa painonhallintaa, kunhan ruokavalion olennaiset asiat – kuten kasvisten lisääminen ja ateriarytmi – ovat kunnossa. Tyhmempikin tajuaa, että suklaalevy päivässä lihottaa.

Keventäjä voi kuitenkin syödä pieniä herkkuja kuten irtokarkkia tai pullanpalan jopa 4–5 kertaa viikossa. Riittää, että syöt 80-prosenttisesti terveellisesti, lopun ei tarvitse olla niin terveellistä.

”Jostain pitää nipistää: jätän lounaan väliin, sillä syön kuitenkin kotona lämpimän illallisen.”

Ei kannata. Jos nälkää panttaa päivällä, kerääntyy syömisen tarve iltaan. Silloin tekee mieli vähän kaikkea epäterveellistä, millä nälkä lähtee nopeasti.

Nälän siirtämisen sijaan korjaa ateriarytmisi. Sopivaan rytmiin pätee helppo nyrkkisääntö: syö puolet päivän kaloreista kello 16 mennessä. Eli aamulla kunnon aamiainen, puoliltapäivin lounas ja iltapäivällä välipala, esimerkiksi hedelmä. Illalla on vielä toisen ruuan ja iltapalan aika.

”Olen varmaan tunnesyöjä, kun tekee mieli mässätä. Eikä mulla ole itsekuriakaan.”

Oletko syönyt kunnolla? Moni kuvittelee olevansa tunnesyöjä kärsiessään selittämättömästä mässäilyhimosta. Todellisuudessa syy voi olla se, että olet korvannut aterian vaikkapa sämpylällä.

Paras lääke napostelukierteeseen on syödä oikeaa ruokaa silloin, kun on nälkä. Syö enemmän kasviksia ja muista lautasmalli. Vältä energiapitoisia juomia. Pidä erityisesti huolta ateriarytmistä, sillä se vie ruokavalion laatua automaattisesti oikeaan suuntaan.

”Läski lähtee, kun vaihdan kaikki tuotteet vähärasvaisiin. Jätän leivänkin voitelematta.”

Liian vähärasvainen ruokavalio on laihduttajan kompastuskivi. Jos ruokavaliossa on liian vähän rasvaa, verensokeri laskee helpommin ja makeanhimo yltyy.

Painonpudottaja voi käyttää kasvirasvoja lähes siekailematta: leivällä kasvimargariinia ja ruuanlaitossa öljyä. Kaikkien tuotteiden ei tarvitse olla vähärasvaisia, riittää, kun vaikkapa puolet on.

”Tänään ahdisti ja tuli vedettyä kaksi suklaapatukkaa. Laihdutuskuuri on pilalla!”

Ei ole. Laihduttamisessa tärkeintä on suhtautua syömiseen hyvällä omallatunnolla. Kun laitat ruokavaliossasi olennaiset asiat kuntoon etkä ota morkkista epäolennaisista, syöt todennäköisesti ihan oikein. Älä siis kelaa, vaan relaa!

Asiantuntijana UKK-instituutin ravitsemustutkija Patrik Borg. Lähteenä myös www.ktl.fi.